تپه 7 هزار ساله در شهرری غیب شد؛ میراث فرهنگی: خبر ندارم

تپه تاریخی «قمی‌آباد» در شهرری که سفال‌های پیش از تاریخی نیز در آن کشف شده است، با مجوز میراث فرهنگی با خاک یکسان شده و هیچ مسؤولی پاسخگو نیست.

به گزارش مشرق، تپه باستانی «قمی‌آباد» که سابقه آن به پیش از تاریخ اسلام برمی‌گردد و حدود ۷ هزار سال قدمت دارد، در نزدیکی روستای قمی‌آباد از توابع بخش قلعه نو در شهرستان ری قرار دارد.

این تپه تاریخی که در سال ۱۳۹۷ توسط تیم گمانه زنی باستان شناسان، سفال‌های مربوط به پیش از تاریخ نیز در آن کشف شده است، مدتی پیش تخریب شده و اکنون هیچ اثری از تپه و سفال‌های تاریخی وجود ندارد.

برای بررسی علت تخریب این تپه، موضوع را از نوروز تقی پور رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ری جویا شدیم که در ابتدا از این موضوع اظهار بی اطلاعی کرد، سپس بحث تخریب را تکذیب کرد و پس از آن از ما خواست تا از کسی که این موضوع را منتشر کرده توضیح بخواهیم و در نهایت گفت که موضوع را بررسی می‌کنم.

تپه ثبت ملی نبود، مجوز تخریب داده شد!

قدیر افروند مدیر پایگاه ملی ری ضمن تایید تخریب تپه قمی آباد، در رابطه با تخریب این تپه تاریخی اظهار کرد: در سوابقی که از این تپه در اداره کل میراث فرهنگی استان تهران وجود دارد، دو نامه دیدم که در دهه ۷۰ مکاتباتی در رابطه با حفاظت و مراقبت این تپه انجام شده بود.

وی ادامه داد: همچنین در دهه ۹۰ استعلامی از میراث فرهنگی در رابطه با گمانه زنی باستان شناسی و پروژه کاوش در این تپه انجام شده است که در آن زمان که بنده ناظر این پروژه بودم، پیشنهاد ثبت این اثر تاریخی را به اداره کل میراث دادم اما انجام نشد.

تپه ۷ هزار ساله در شهرری غیب شد؛ میراث فرهنگی: خبر ندارم

مدیر پایگاه ملی ری گفت: از ابتدای سال جاری و پس از انتصابم به عنوان مدیر پایگاه ملی ری، از دور و نزدیک موضوع تعرض به این تپه را شنیده بودم تا اینکه چند ماه پیش در جلسه‌ای با فرماندهی یگان حفاظت استان تهران متوجه شدم که تپه قمی آباد به طور کامل تخریب شده است.

افروند بیان کرد: پس از جلسه به روستای قمی آباد رفتم و با صحنه‌ای مواجه شدم که بسیار تاسف آور بود. تپه کامل از بین رفته بود و لودرها در حال تسطیح این مکان بودند.

وی با بیان اینکه این مکان مربوط به زمین‌های موقوفه بود، ابراز کرد: این موضوع را مسؤولان میراث فرهنگی پیگیری کردم که گفتند؛ « تپه ثبت ملی نبود» و به همین دلیل مجوز تخریب صادر شده است.

مدیر پایگاه ملی ری خاطرنشان کرد: مگر می‌شود به صرف اینکه یک اثر ثبت ملی نیست، تخریب شود؟ در این صورت سایر آثار باستانی هم که ثبت ملی نیستند، می‌توانند مجوز تخریب بگیرند؟ البته که وقتی درخصوص ثبت اثر احساس مسؤولیت نکردند در مورد تخریب هم احساس مسؤولیت نمی‌کنند.

برخی آثار ری باید ثبت جهانی شوند

احمد ابوحمزه ری‌شناس و دبیر کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران با اشاره به اینکه تپه قمی آباد یکی از تپه های مهم شهرستان ری است، اظهار کرد: در شهرری تپه های باستانی زیادی وجود دارد که برخی مربوط به پیش از تاریخ، برخی مربوط به پیش از اسلام و برخی هم مربوط به دوره اسلامی است.

وی گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ۵ سال پیش مجوزی داد و باستان شناسان گمانه زنی هایی در تپه قمی آباد انجام دادند و اثرهایی نیز از دوره سلجوقی و دوره اوایل اسلامی و دوره پیش از اسلام در این تپه پیدا کردند.

این کارشناس مسائل تاریخی ادامه داد: تپه‌های باستانی مثل مهره‌های شطرنج در کنار هم قرار دارند و اگر یکی از آنها از بین برود، سابقه و فرهنگ تاریخی ما از بین می‌رود و شکاف بزرگ در علم باستان شناسی صورت می‌گیرد.

تپه ۷ هزار ساله در شهرری غیب شد؛ میراث فرهنگی: خبر ندارم

ابوحمزه با بیان اینکه در این تپه‌های باستانی سفال‌ها و اثرهایی از گذشتگان ما باقی مانده است، افزود: کارهای ثبت تپه قمی آباد از ۶ سال پیش در حال پیگیری بوده است اما اینکه چرا ثبت نشده میراث فرهنگی باید پاسخگو باشد.

وی با اشاره به اینکه حدود ۲۵۰ اثر و بنای تاریخی در ری داریم که فقط ۴۲ اثر به ثبت ملی رسیده است تصریح کرد: متاسفانه هیچ اثری از ری به ثبت جهانی نرسیده و تا سال ۲۰۲۸ هم هیچ اثری از ری در نوبت ثبت قرار ندارد.

دبیر کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران گفت: باید مشخص شود مسؤولیت صدور مجوز تخریب این تپه با کدام اداره یا سازمان بوده است اما تاکنون هیچ ارگانی مسؤولیت آن را نپذیرفته است.

تپه ۷ هزار ساله در شهرری غیب شد؛ میراث فرهنگی: خبر ندارم

فاجعه تخریب تپه قمی آباد تکرار نشود!

شاید تخریب تپه قمی آباد برای رسیدن به زمین و ملک و ساختمان بوده اما با این تخریب هویت و تاریخ و فرهنگ و تمدن یک سرزمین که از گذشتگان برای آیندگان به ارث مانده بود، از بین رفت این در حالی است که برخی مسؤولان حتی منکر اهمیت تاریخی این تپه و برخی حتی منکر وجود چنین تپه‌ای در این روستا می‌شوند.

تپه باستانی «قمی آباد» از بین رفت اما امیدواریم ضمن برخورد با مسببین این فاجعه، تپه‌های باستانی دیگر شهرری محافظت و در فهرست آثار ملی ثبت شوند و فاجعه تخریب تپه قمی آباد برای بقیه تپه‌ها تکرار نشود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 11
  • قاصدک IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    34 1
    مگه توی این کشور مدیران و مسوولین محترم باید پاسخ بدهند! چه حرفا!!! چشمه آب چشمه علی خشک شد کسی پاسخگو نبوده و نیست . چه انتظاراتی دارید بی خیال
  • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    11 4
    اومدین که تپه هارو با خاک یکسان کنید
    • تبریزی IR ۰۲:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      2 1
      نه باید مثل رضا پالانی و پسرش باشند که خیابانهای تاریخی لاله زار را آسفالت بکنند و درخت‌های چند صد ساله را ببرند یا بناهای تاریخی تبریز و اصفهان و تهران(قیطریه) و کردستان و... را نابود بکنند!
    • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      1 1
      رضا پلانی هم عینه اینها
  • حمیدرضا IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    10 1
    وقتی وزیر میراث فرهنگی مملکت بجای رسیدگی به اینگونه فجایع فرهنگی مدام دنبال حاشیه سازی و توییت کردن وحضوردرفجازی هستش توقع وقوع چنین افتضاحاتی هم میرود!!
  • سهند IR ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    5 2
    در ماکو مدیر به تمام مدارس اعلام کرد به خاطر جلوگیری از نفوذ فرهنگ غرب برگزاری جشن ممنوع و با برگزار کنندگان برخورد می شود
    • IR ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      1 0
      حماقت هم حدی داره البته نه برای تو سهند
  • علی IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    3 5
    کنار اتوبان کرج قزوین روبروی کارخانه سیمان آبیک تا الان چندین کوه ناپدید شده آیا قدمت این کوهها کمتر از چند میلیون ساله؟ به هر حال همه کوهها و تپه ها باستانی هستند و قدمت دارند و با توجه به نیاز کشور از آنها بهره برداری میشود.
    • IR ۲۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
      0 0
      اسکل این فقط تپه نبوده داخلش سازه های باستانی وجود داشته
    • IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
      0 0
      دوست عزیز متوجه مطلب نشدید در این منطقه آثار تمدن انسانی بوده یک تپه معمولی یا معدنی نبوده.
    • IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      0 0
      خیلی باحالی
    • محمد IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      2 1
      احمق جون تو وقتی فرق بین تپه باستانی با قدمت زیاد و یکسری کوه رو نمیدونی آخه چرا اصرار داری بی سوادی بیسعوریت رو فریاد بزنی.
  • IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    0 1
    به سلامتی این تپه هم بی نصیب نموند
  • حاج اکبر IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
    0 0
    حالا هی برو بگو معین بیاد
  • IR ۰۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    2 1
    فردا بلند میشیم میبینیم کوه دماوند هم نیست
  • حسين DE ۰۳:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    3 0
    رئيس اداره ميراث فرهنگى،گردشگرى و صنايع دستى از تخريب تپه هفت هزار ساله و غيب شدن آن خبر ندارد 🤪😜🤪😜 پيدا كنيد پرتقال فروش را.
  • محرم قربانی سیسی IR ۰۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    4 0
    خدا لعنت کند باعث و بانی کسانی که به آثار ملی و تاریخی صدمه می‌زنند
  • رستم ایرانی IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    2 0
    احتمالا تا قبل از ثبت میراث تاریخی شو دزدیدند و بعد به خاک یکسان کردند مه بگویند چیزی نبوده اصلا تپه ای نیست مقصرین در مظان اتهام و دزدی میراث هستند این ها رو رسواکنین
  • زارا IR ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    3 0
    همینجور به نابودی ایران وفرهنگ غنی اش خوب بتازید!
  • IR ۰۷:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    0 1
    تو روز روشن با سیاست هایی که پایه اون در دوره منحوس پهلوی گذاشته شده داریم زبان های بومی که حاصل هزاران سال تاریخ اجدادمان بوده رو حذف می کنند و کسی عین خیالش نیست بقول دکتر کزازی: هر واژه ای که از هر زبانی به دست فراموشی سپرده شود یعنی قسمتی از تاریخ این مردم از بین رفته . ولی متاسفانه کار از واژه گذشته و رسیده به کل ماهیت یک زبان
  • محمد IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    0 0
    یک سوال از مسئولین ذی‌ربط و بی ربط ،ایا واقعا تپه ای باقی مونده که ...
    • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
      0 0
      نه داداش تپه ....باقی نگذاشتن .دوباره دادن روهمون تپه قبلی ها که خشک شده می .....
  • مهرداد IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    0 26
    فساد سیستمی وگرنه مگه میشه هیچکس نفهمه ایناچه کار کردن پول حرف اول میزنه تو این کشور مثل شهرداری(مامور شهرداری رشوه میگیره ملت هم میسازن)
  • Ali IR ۱۳:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۱
    0 0
    تپه را هر جایی بردین بیارید سر جاش بگذارید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس